Važno obaveštenje za uvoznike sredstava za zaštitu bilja

Zalaganjem Unije poslodavaca Srbije, i konstruktivne saradnje sa Unijom poslodavaca Crne Gore, doneta je važna odluka koja će olakšati uvoz sredstava za zaštitu bilja.

Od 5. aprila do 1. oktobra 2024. godine, fitosanitarna kontrola ovih pošiljaka neće se vršiti na graničnim prelazima Gostun i Prijepolje. Umesto toga, kontrola će se obavljati u odredišnoj carinarnici kako bi se ubrzao protok pošiljaka i smanjile gužve na graničnim prelazima, naročito u letnjim mesecima.

Uvoznici su obavezni da jednom nedeljno prijave pošiljke pristigle u prethodnoj nedelji Odeljenju granične fitosanitarne inspekcije radi izdavanja naloga za naknadni pregled u odredišnoj carinarnici. Nakon izvršene kontrole, granični fitosanitarni inspektor će izdati odgovarajuće rešenje, a tek tada će biti omogućeno sprovođenje carinskog postupka.

Ove izmene imaju za cilj smanjenje rizika od nesreće usled visokih temperatura i doprinose efikasnijem i bezbednijem protoku sredstava za zaštitu bilja preko graničnih prelaza.

Takođe, Unija poslodavaca Srbije je inicirala pitanje unapređenja saradnje srpske privrede sa Lukom Bar, pa se shodno tome očekuju sastanci i konkretna rešenja.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *