Potpisan sporazum o saradnji srpskih privrednika i privredne komore Guandonga – projekti vredni više stotina miliona evra

U organizaciji Poslovnog kluba „Stena“ i Unije poslodavaca Srbije, održana je velika konferencija “Partnerstvo za budućnost: Susret srpskih i kineskih privrednika” koja je okupila vodeće privrednike iz Srbije i Kine, a u sklopu koje je potpisan Sporazum o saradnji sa kineskom privrednom komorom regije Guandong. Sporazum su potpisali predsednik Poslovnog kluba “Stena” Aleksandar Bursać i predsednica Kantonalne privredne komore regije Guandong za Srbiju, gospođa Atena. Pomenuti sporazum predstavlja važan korak ka jačanju ekonomske saradnje između Republike Srbije i Narodne Republike Kine, otvarajući nova radna mesta i brojne mogućnosti za razmenu ideja, znanja i tehnologije.

Predsednik Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije Andreja Brkić rekao je da je Srbija aktivno radila kako bi privukla strane investitore i dodao da je u tim procesima svoj doprinos imala i Unija poslodavaca Srbije.

-Potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom zahteva dalje unapređenje našeg poslovnog ambijenta. To podrazumeva dalje smanjenje birokratije, poboljšanje efikasnosti administracije, jačanje vladavine prava i osiguranje transparentnosti i predvidljivosti naših ekonomskih politika. Ovo nije samo ključno za privlačenje stranih investitora, već i za podršku rasta kompanija i zapošljavanja građana – pojasnio je Brkić i podsetio da je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje iznosila 6,09 milijardi dolara, te da izvoz prehrambenih proizvoda u Kinu predstavlja izvoznu šansu za našu zemlju.

–Potpisivanje ovog sporazuma predstavlja veliki korak napred ka jačanju bilateralnih veza između naše dve zemlje. Verujemo da će ova saradnja doneti obostrane koristi i otvoriti brojne nove mogućnosti – istakao je predsednik Poslovnog kluba “Stena” Aleksandar Bursać i dodao da je potpisani Sporazum tek početak veoma plodne saradnje koja će iznedriti brojne projekte i inicijative.

Tokom konferencije, srpski i kineski preduzetnici prezentovali su nove infrastrukturne projekte i projekte iz oblasti energetike, vredne više stotina miliona evra.

Predsednica Kantonalne privredne komore regije Guandong u Srbiji, Atena ukazala je na to da je Guandong provincija sa najvećom privredom u Kini, čija proizvodnja i inovacije predvode privredu cele zemlje i dodala da kada bi se ekonomija Guandonga merila sa državama u svetu, ta kineska provincija bi bila po nivou BDP-a 12. na svetu. Atena se osvrnula i na predstojeći EXPO-a 2027, rekavši da će za vreme održavanja međunarodne izložbe, Beograd postati centar svetske aktivnosti u inovacijama, što će za Srbiju značiti ogroman priliv novca.

Predstavnici kineskih kompanija predstavili su svoje firme i buduće projekte koje će sprovesti u Srbiji. Predstavljani su i projekti i mogućnosti investiranja u Srbiju, poput projekta kule Tempo tauer, Anđelković Parcele u Novom Sadu, Vinarije Probus, kompleksa Ist Gejt, Satelit Rizorts i ISTEP industrijske zone u Sremskoj Mitrovici, čije su vrednosti preko dve milijarde evra.

Konferenciju su obogatili inspirativni govornici kao što su Ambasador Kube Lejd Ernest Rodrigez Hernandez i Ambasador Konga Džozep Kalala Mulamba koji su pružili podršku umrežavanju srpskih i kineskih preduzetnika, i dodatno ukazali na značaj jakih trgovinskih veza. Osim toga, bilo je diskusija na teme koje se tiču budućih investicija, razvoja veština i potencijalnih projekata u Srbiji

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *