Delegacija privrednika iz Srbije u poseti privrednicima Crne Gore

Stabilnost poslovnog ambijenta, fleksibilnost tržišta rada i efikasnost javne uprave preduslovi su unapređenja i daljeg razvoja privredne saradnje Crne Gore i Srbije, ocenjeno je na sastanku predsednika Unije posloavaca Srbije, Miloša Nenezića i predsednika Unije poslodavaca Crne Gore, Slobodana Mikavice, koji je danas održan u Petrovcu, uz učešće privrednika – članova UPS i UPCG.

Na sastanku je ocenjeno da ekonomije Srbije i Crne Gore predstavljaju sistem koji počiva na snažnim poslovnim vezama i dugogodišnjoj partnerskoj saradnji privrednika. Zato je potrebno što hitnije naći rešenja da se privreda rastereti nepotrebnih procedura i suvišne administracije koja usporava poslovanje i značajno otežava protok roba i usluga i međunarodnu razmenu.

Kao jedan od glavnih problema s kojim se poslodavci obe zemlje suočavaju naveden je hronični nedostatak kvalifikovane radne snage koja se naročito manifestuje pred početak turističke sezone.

Učesnici sastanka su se dogovorili da je neophodno intenzivirati saradnju kako bi se rešio dugogodišnji problem koji onemogućava dalji razvoj privrede. Rešenje vide u digitalizaciji javnih uprava i neophodnoj povezanosti svih institucija, ali i reformi obrazovnog sistema kako bi se sistem obrazovanja prilagodio tržištu rada.

Sastanku su prisustvovali predstavnici sektora turizma i ugostiteljstva, građevinarstva, uslužnih delatnosti i saobraćaja.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *