Kler Harasti posetila Uniju poslodavaca Srbije

Direktorka Kancelarije Međunarodne organizacije rada za Centralnu i Istočnu Evropu, Kler Harasti, posetom Uniji poslodavaca Srbije završila je dvodnevnu posetu Beogradu. Cilj posete je bio upoznavanje  sa socijalnim partnerima, predstavnicima Vlade Republike Srbije, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca Srbije, s obzirom da je ovo prva poseta Direktorke Republici Srbiji.

Na sastanku je istaknut značaj socijalnog dijaloga, kao i neophodnost da se sva pitanja koja se tiču položaja poslodavaca i zaposlenih razmatraju na Socijalno-ekonomskom savetu Republike Srbije. Posvećena je pažnja i inicijativi za pokretanje pregovora sa ciljem zaključenja Opšteg kolektivnog ugovora, koja je od strane reprezentativnih sindikata upućena Uniji poslodavaca Srbije. Predstavljene su aktivnosti Unije po ovom pitanju, kao i neophodnost daljeg istraživanja kako bi se ovoj temi pristupilo sa svih mogućih aspekata i došlo do održivih dugoročnih rešenja koja mogu da daju adekvatan odgovor na promene na tržištu rada.

S obzirom na to da se kao nezaobilazna tema nametnulo pitanje minimalne cene rada, predstavnici Unije su izneli stav da je minimalna cena rada socijalna kategorija koja bi trebala da bude neoporeziva, kao i da je neophodno uvesti progresivno oporezivanje.

Sa predstavnicom Međunarodne organizacije rada se razgovaralo i o predviđenim aktivnostima ove organizacije u Srbiji, sa posebnim osvrtom na zelenu tranziciju i izazove koje sa sobom donosi zapošljavanje stranaca, kao i o značaju učešća Unije u njihovoj realizaciji.

Uniju su na sastanku predstavljali  Boško Savković , generalni sekretar, Srđan Drobnjaković, direktor, Dejana Kuzmić, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju i Ljiljana Pavlović, rukovodilac Sektora za članstvo, a pristutan je bio i Jovan Protić, Nacionalni koordinator Međunarodne organizacije rada za Srbiju.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *